Tuesday, August 18, 2009

Ficts


Salam..

FICTS atau nama penuhnya Faculty Information Communication Technology Student Society ialah satu persatuan pelajar fakulti teknologi maklumat di UTeM. Me as the president of this society is trying my best to maintain all the work and responsibility. What i wanted to share here is a few things about us.

FICTS sesi kali ini telah dilantik secara rasmi pada Feb 2009. Hanya 5 org jawatankuasa tertinggi sahaja yg dilantik. Just in 1 week, kami telah berjaya mengadakan temuduga untuk melantik exco2 ficts yang lain menjadikan kami 21 tenaga kerja sepenuhnya. Our FIRST Meeting is a few days after the interview session. All of my team members telah memberikan kerjasama yg sgt baik. Ini dapat ditunjukkan dengan program pertama anjuran kami hanya 3 mggu selepas meeting tersebut.

ICT explorace 2009 bertempat di Penjara Agro, Dusun Dato' Murad. bukan mudah first program wat kat luar. Sambutan yang sgt baik.. cuma xdinafikan byk kekurangan yang ada. byk juga komen yg telah diberikan.. walaubagaimanapon kami menyambut baik semua teguran.

Pada hujung semester lepas, xbyk program yang ada kerana sudah hampir dgn final exam.
Di semester ini, awal semester kami telah bekerja sewaktu minggu haluan siswa (MHS) iaitu kami telah diarahkan utk membuka booth/pameran sewaktu MHS berlangsung. Beberapa exco telah terlibat untuk memberikan pendedahan awal kpd para pelajar. Dan kemudiannya, selang beberapa hari, kami diberi peluang oleh pihak fakulti untuk bersama2 dgn para mahasiswa baru selama 3 jam. di dalam pertemuan tersebut sy telah memberikan sedikat makluman ringkas berkenaan ficts dan ftmk. kami kemudian telah membuat satu sesi tempahan baju bengkel dan t-shirt utk para pelajar. Selang beberapa minggu, kami telah ditugaskan utk menjadi urusetia program Kecemerlangan pelajar di RSG Training center. satu program yang sgt baik serta byk aktiviti indoor dan outdoor. selang seminggu selepas itu, kami telah mengadakan satu bengkel portfolio kreatif multimedia khas utk pelajar multimedia. satu program yang dikendalikan oleh FICTS sendiri dengan bantuan penasihat kami. selepas program tersebut, baru2 ni terdapat satu lg program iaitu, program kecemrlangan pelajar baru yang mengumpulkan plajar thn 1 bertempat di fakulti selama 3 hari 2 mlm.

Dengan aktiviti2 tersebut, saya merasakan bahawa exco2 saya telah melakukan yang termampu (bukan yg terbaik). there is a lot more to do..

bukan semuanya perkara baik.. ada juga beberapa masalah2.. kalau x xde la saya dpt high blood pressure.. huhu..

Ficts pada awalnya telah diberi office yang sgt besar. sama besar dgn bilik ketua jabatan. in fact, mmg sebelah ketua jabatan pon.. tp atas dasar mengganggu privacy dan maklumat confidential.. kami telah ditukarkan ke bilik baru.. for u guys yg xtau lg bilik ficts kat mana.. ialah di depan studio ftmk, tgkat 2, dia area makmal FKM.

Bilik FICTS yg baru..

Inside The room.. memadai la.. dari xde langsung.. huhu.. :(

byk lagi masalah2 yg berlaku, cuma apa yg nk dibangkitkan ialah kemana perginya sokongan pelajar?? kadang2 saya tidak paham.. mereka lebih byk mengecam dan suke mancari salah.. saya mengaku yg kami pon byk wat salah.. instead of point out people mistakes, knape x tegur dan bantu mendapatkan jalan penyelesaian. Bukan kami yang tentukan dasar2 serta keputusan. kami hanya membantu.

i did say this to them (kat frenster).. bila masalah timbul, kami seolah2 dianggap seperti pekerja.. yang mana menjawat jawatan ni membebaskan kami dari melakukan sebarang kerja2 seorang pelajar dan fokus kepada FICTS.. jawapannya TIDAK!

1) kami juga manusia sama seperti org lain, ada tanggungjawab selaku manusia (atau muslim)
2) kami juga pelajar, yg penuh dgn kuliah, assignment, project, kuiz, ade gak klass kat FKE, FKEKK.
3) kami tidak diberi gaji. (lillahitaala je..) wat kerje atas dasar tanggungjawab.
4) sebaliknya, kami sama seperti student lain, cuma kami kurangkan masa yang lain utk melakukan kerja2 seperti ini.

tatkala anda makan di kafe dlm lunch break 1 p.m - 2 p.m kami ada di bilik ficts, tatkala kamu sibuk dgn tugasan kamu.. kami pon sibuk dgn tugasan kami cuma dlm kepala otak kami, byk nk kene pikir (program lg.. masalah student lg..) tatkala kamu kadang2 enjoy dgn kwn2.. kami mungkin tgh meeting.. tgh ikut program.. tgh organize program.. atau wat paperwork.. tetapi kami tidak marah kepada anda yang kurang memberikan kerjasama kepada kami.. sebaliknya itulah cabaran yg kami terpaksa hadapi.

Apa yg saya harapkan ialah penglibatan yg lebih baik.. demi kita bersama. penyampaian maklumat yg lebih berkesan.. kami sedia membantu anda.. only if u let us..

sekian..

No comments: