Thursday, August 13, 2009

Kesedaran buat kaum wanita

Salam.

Saya sentiasa berkongsi pengalaman dan pendapat dengan rakan2 wanita. Ada sesekali kami membincangkan isu - isu sensitif seperti soal kehormatan wanita dan yang seumpama dengannya.

Bagi lelaki, Ya... sangat2 berminat dengan topik ini. Tetapi bukan sebab kepuasan yang saya mahu ketengahkan. Saya juga mempunyai adik perempuan, sepupu2, saudara mara dan rakan2. Setelah berbincang dan pengalaman saya mengikuti beberapa program khas, saya mendapati bahawa masyarakat kita kurang didedahkan dengan faktor2 keselamatan diri.

Mungkin tidak menjadi masalah bg mereka yang mempelajari ilmu mempertahankan diri, tetapi bagaimana pula yang tidak?? Mungkin ada beberapa tips untuk anda apabila berdepan dengan situasi ini, iaitu apabila anda diserang dan hendak dirogol.

Tips:

1) Pastikan terdapat beberapa barang2 keselamatan. (semburan minyak wangi pon bole..) yang diletakkan di tempat yang mudah dicapai.

2) Pakai pakaian yang tidak memberansangkan keinginan seks orang lain. (i think u know what i mean..)

3) Gunakan jalan yang ada ramai org. (jgn jalan dlm utan.. Ade lg ke org duk dlm utan skang??)

4) Jika boleh, berjalan dalam kumpulan.

sebentar td adalah tips pencegahan awal. Sekiranya berlaku juga insiden yang x diingini. Sewaktu anda diserang berikut adalah langkah akhir.

1) Apabila hendak diserang. Lari dan jerit..!!

2) Sekiranya tiada siapa membantu.. lari lagi..!!

3) kalau ditangkap juga. Sentiasa ingat dalam minda anda muka penjenayah (in case nk wat report polis). tp langkah ni xpenting sgt la.. sebaliknya semasa lari kluarkan semburan yang bole memedihkan mata a.k.a minyak wangi.

4) Cuba masukkan tangan anda kedalam mulut ANDA dan cuba untuk MUNTAH. ini akan mengakibatkan selera perogol berkenaan semakin loya. Kalau bole muntah kat muka dia pon ok.

5) Jika tidak berkesan, dan anda semakin tidak berdaya. langkah terakhir yang mampu anda lakukan ialah KENCING & BERAK di tempat kejadian.

*Anda mungkin ketawa, tetapi kalau langkah ini dapat menyelamatkan maruah anda dan masa depan anda, jangan teragak - agak untuk melakukannya. Mungkin sesetengah dari anda akan berasa malu.. tapi adakah anda sanggup hilang mahkota & maruah anda semata2 ingin menjaga malu dikalangan jiran2 dan rakan?? fikir2kan la...

Ini hanya beberapa langkah saja untuk dikongsi bersama. sekian..

No comments: