Tuesday, October 27, 2009

Kujujuran..

Salam..

Topic hari ini.. jujur!!
sifat ini amat penting bukan saje pada saya.. tapi pada semua..

Pada masa kita sentiasa mengharapkan kejujuran orang lain.. adakah kita sendiri memiliki sifat ini?? alasan yg sentiasa kita dgr.. berbentuk gurauan.. tetapi tujuannya adalah utk lari dari sifat kejujuran.. alasan ini ialah.."Tipu Sunat je.." tul x?? hmm..

Begitu juga perihal kehidupan.. antara kita dgn keluarga, kedua ibu bapa dan adik beradik.. amat jarang ibu bapa nk tanamkan sifat ini.. saya masih igt ketika saya masih kecil.. ayah berpesan.. "kalau xde duit.. mintak dgn abah, jangan mencuri.." itu salah satu ajaran utk kita bercakap jujur.. btol la.. da xde duit.. mintak je la.. kan?? huhu.. Tetapi kadang kala kejujuran ini bole membuat kita buntu.. bila mana seorang anak meminta wang dari bapanya.. dan dengan jujur bapanya menjawab.. "abah da xde duit.." hmm.. so?? mcm mana?? huhu.. kita pikir2 kan..

Dalam perihal hubungan sosial.. kawan2.. dan dengan org lain.. kejujuran ini sentiasa kita harapkan.. terutama dari org yg rapat dgn kita.. sebagai contoh kwn baik.. saya mengharapkan anda semua jujur dgn saya sebagaimana saya akan jujur dgn kamu..

Apatah lagi dalam soal hati.. apabila kita meminati seseorang.. menyintai seseorang.. kita mengharapkan dia jujur.. sememangnya kebenaran amat menyakitkan.. kiranya cara menunjukkan kejujuran kadang kala amat kejam sekali.. tetapi kita harus menerimanya dgn hati terbuka dan berfikiran baik.. masih teringat lagi.. ayat yg sgt bererti.. "i already have someone special.. Please stop to love me.." sgt jujur insan ini.. tapi malang.. sehingga ke saat ini diri ini masih tidak dpt menuruti perintah yg satu itu.. masih menyintai.. dan setiap hari merindui..

Kadangkala terfikir yang dia mmg bukan milikku.. kerna terlalu ramai yg mendekati dia.. apatah lagi menyintai dia.. secara jujurnya.. diri ini tidak pernah akan mampu.. untuk memiliki dia.. walaupun hanya utk seketika.. selagi dia tidak merasakan perasaan yg sama..

untuk anda semua.. saya tidak peduli apa anda akan kata.. i'm just being honest.. jujur yg aku harapkan..kejujuran akan aku berikan..

Kepada dia yg dimaksudkan.. semoga berjaya dalam peperiksaan..
Moga cemerlang Bintang.. dan peroleh anugerah dekan..

Jujurlah dalam kehidupan..

Take Care~
Wassalam..
2 comments:

puteriraifana said...

heee,,nk komen2..boleykan kan..
gudluck exam!!!!

disebalik kata ada rahsia.
disebalik senyum ada makna...

kdg2..kita nmpk gembira wlupon..kita tgah sedih,

nmpk bahagia padahal sengsara..


yang pasti n yakinnya..kita mampu mengubahnya!!

all the best!

Zharif Rahim said...

Amat mudah utk berbicara.. kalau sesuatu itu milik kita utk mengubahnya... maka mudahlah hidup ini.. mana mungkin kita mampu mengubah hati seseorang yang tidak ada hati dgn kita.. melainkan dia yg membuka ruang itu...

Btol.. gambaran diluar tidak sama seperti yg didalam hati.. maka sifat kejujuran itulah yg kita perlukan..

Gud luck to u too.. take care..~