Saturday, August 29, 2009

Fly Me To The Moon

(klik utk besar..)

Salam.. Just selingan.. I used to like this song.. and about this picture.. used to be another picture.. i have design that picture for someone.. it have her picture in it.. since it was a nice picture.. ( i think it is..org lain xtau la.. ) so.. i design it (not design.. just change a little bit..) to make it suitable with the lyrics.. hehehe..
Here is the full lyrics..

Fly me to the moon
Let me play among the stars
Let me see what spring is like
On Jupiter and Mars
In other words, hold my hand
In other words, darling, kiss me

Fill my life with song
And let me sing for ever more
You are all I long for
All I worship and adore
In other words, please be true
In other words, I love you

Fly me to the moon
Let me play among the stars
Let me see what spring is like
On Jupiter and Mars
In other words, hold my hand
In other words, darling, kiss me

Fill my life with song
Let me sing for ever more
You are all I long for
All I worship and adore
In other words, please be true
In other words, in other words
In other words, in other words
In other words
I love ... you

Thank You..
Take Care..~

Full with programs..


Salam..
Hari ini hidup penuh dgn program..
Pada awal pagi telah ke seminar kenegaraan BTN..
Seminar tersebut telah dirasmikan oleh YB. Timb Menteri Pengajian Tinggi..
(sempat gak la salam dgn Dato' Saifuddin)
Then.. petang plak.. lps tamat je seminar.. terus ke Rumah Anak - Anak Yatim Jasin..
Program berbuka puasa bersama mereka.. saya selaku exco Kelab Penyayang dah lama xpegi program ni.. asyik bz dgn fakulti je.. Alhamdulillah dapat jugak bersama mereka sekali lagi..
Berikut adalah gambar2 yang dpt ditunjukkan..

Just dtg2.. terus spot check budak2 lain.. tgk ok ke x.. hahahaha.. mcm vip plak..


Ini geng2 laki..


Antara Gelagat2 saya.. hahaha..


Adinda - adinda saya.. hehehe.. (yg dah besar tu.. xtau la consider skali ke x.. huhu..)


xtau la nk bg tajuk ape.. patutnya yg pompuan je bergambar.. nk jugak 4 org menyibuk.. wakakaka..


Jadi sekian sahaja untuk tantapan..
Bersyukur sebenarnya dpt melipat gandakan pahala dgn wat amal kebajikan walaupon xseberapa ni.. mereka ini sememangnya sgt unik.. kalau kita mampu mendalami jiwa mereka..

Sekian..
Wassalam..
Take Care..~

Friday, August 28, 2009

Masalah & Manusia

"Putus Asa Bukan Pilihan.. Biar Kecewa Datang Berkali.."

Salam..
this is just an opinion.. bukan pendapat professional..
hanya.. rasa nk share pendapat ni sbb MAYBE ade org perlukan..
here goes..

Manusia dan masalah bukanlah perkara baru..
ade seseorang pernah berkata.. "life without problems.. are equal to death.."
Hanya kematian yang dpt menghilangkan masalah di dunia ini..

Jadi.. mmg bak kata pepatah.. bagai aur dgn tebing.. itulah.. manusia dan masalah..
----------------------------------------------------------------------------------------------

Menjadi seorang manusia sememangnya xkan sempurna.. sbb itulah ade pepatah "we will never be perfect".. tetapi adalah amat penting mengejar kesempurnaan dalam setiap aspek..

To reach that perfection.. Maka hala tuju sebagai manusia.. harus difikirkan.. hala tuju ni kira mcm matlamat la.. ianya sentiasa berubah.. dengan tujuan mengejar kesempurnaan dan pada masa yang sama bergantung pada masalah dan cabaran yang kita ada.. yang mana ianya berbeza dgn setiap individu lain.. sbb tu la normal kalau org xpaham kita.. jgn anggap kita bermasalah sbb tu.. org xbole trima siapa kita.. itu bkn masalah kita 100%... its them.. (but still u need to know.. mana tau mmg kita yg bermasalah.. huhu..)

Pengalaman pahit, onak dan duri, cabaran, dan rintangan dalam kehidupan tu normal la.. cuma kita kene igt.. itu semua perkara utk mematangkan kita.. dan sedar.. bahawa manusia itu mmg tdk sempurna dan berbagai jenis dan ragam.. bukan sahaja kita.. tetapi juga org disekeliling kita..
mereka tidak memahami kita.. kadang kala menyusahkan kita.. tidak mendengar pendapat kita dan pandangan kita.. hanya tahu menyalahkan kita.. setiap apa yg kita lakukan tidak pernah cukup bagi mereka.. itu semua normal.. cuma kita perlu matang bagi menangani situasi ini..

Setiap org mempunyai pandangan yang berbeza.. harapan yg berbeza.. kemampuan yg berbeza..

menjadi manusia yang baik bukanlah dengan cara memenuhi citarasa org lain barulah dikira baik.. selagi kita tau yg mana baik dan buruk.. selagi ianya tidak bercanggah dengan undang2 dan tatacara selaku manusia.. itu sudah memadai.. mungkin bagi setengah pihak menganggap kita belum cukup berusaha untuk melakukan sesuatu.. tetapi.. kalau kita usaha yang terbaik.. kita tdk perlu mengambil kira pandangan mereka.. boleh abaikan saja.. kerana apa?? kerana mereka tdk tahu.. kita telah lakukan yg terbaik.. mengikut kemampuan kita.. bukan kemampuan mereka..


Please don't hate urself.. don't hate others as well.. its all is part of life..
"what goes arround.. comes arround.."

bagi mereka yang mempunyai masalah.. jangan lari.. selesaikan.. cuma.. kita perlu tahu.. adakah itu benar2 masalah.. atau hanya kita saja yg memikirkan itu sebagai masalah..

jangan mengambil kira apa pandangan org lain terhadap kamu.. u have ur own life.. ape yg pasti.. tidak ada siapa boleh campurtangan..

"Change to be Better.. Not to be Different"
Mungkin ini yang perlu kita lakukan..
Fikir - fikirkan.. insyaAllah..

Wassalam..~

Renungan.. Innalillah...

Salam..
Hari ni merupakan hari yang agak sayu bagi saya..
Pada jam 12 Tgh Hari td.. Telah mendapat satu SMS, yang mengatakan seorang pelajar FTMK (my Faculty) Telah kembali ke rahmatullah..

Abdul Salam Bin Hussin
Pelajar Diploma Tahun 1
Telah Meninggal dunia apabila motorsikal yang ditunggangnya, melanggar sebuah lori..
Ada pendapat mengatakan ianya salah pemandu lori tersebut tetapi masih dalam siasatan polis.

Selepas menunaikan solat jumaat, saya telah ke pejabat FTMK untuk berbincang beberapa perkara bersama Ketua Penolong Pendaftar, dan Pen. Pendaftar berkenaan Pesta Konvokesyen.
Telah selesai perbincangan, saya menghubungi salah seorang staff FTMK yang masih berada di hospital kerana menunggu jenazah di bedah siasat. Dan, saya selaku Presiden Pelajar FTMK telah ke sana. Disana, keluarga Allahyarham masih berada distu menanti keputusan bedah siasat, dan mengambil jenazah utk di bawa pulang.
(Mereka org melaka.. maaf, saya xpasti di mana..)

Saya telah diberi arahan utk pulang dulu ke rumah, dan Staff FTMK tersebut akn dtg menjemput saya utk ke rumah jenazah.. Apabila sampai dirumah.. Saya mendapat panggilan.. Keadaan jalan sesak mungkin akan mengakibatkan kelewatan mereka ke sana, maka saya tidak mahu menjadi beban kepada mereka, memohon maaf dan memberitahu saya tidak pergi kesana. Kerana staff tersebut membawa makanan utk rakan2 (2 biji bas dah sampai kat sana) utk berbuka puasa.. keadaan cuaca pula masa itu hujan.. dikhuatiri keselamatan saya pula, maka staff tersebut juga bersetuju utk terus perjalanan.

Saya berasa agak terkilan kerana tidak dapat berada disana tetapi bagaimanapun.. bersyukur.. kerana sempat merjumpa keluarga Allahyarham.. Berada di Hospital bersama saya tadi, Dekan FTMK, Dekan HEPA, TNC Akademik, dan beberapa staff lain.

Untuk pengetahuan semua, Allahyarham merupakan seorang yg baik.. Beliau pernah menghadiri kursus kecemerlangan akademik anjuran kami dan memberikan komitmen yang sgt baik.. ini diperlihatkan lagi dengan kekuasaan Allah S.W.T apabila Allahyarham, pergi pada hari Jumaat.. Bulan Ramadhan.. dan ketika beliau masih menuntut ilmu. Ciri - ciri ini akan byk memberikan kelebihan kepada Allahyarham di alam yg lain..

Saudara -Saudari.. rakan - rakan sekalian..
Hari ini saya menyeru.. Supaya kita bersama - sama.. sentiasa berhati - hati ketika memandu atau menunggang motosikal.. Jelas dan nyata.. Ajal tidak mengira siapa.. tidak mengira usia..

Sekian untuk renungan..
Wassalam..

Mari bersama - sama menghadiahkan bacaan ummul kitab kepada Allahyarham..
Semoga Roh Beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan org2 beriman..
Al- Fatihah..

Thursday, August 27, 2009

-- --


Part 1

Salam..
xnk cakap sgt pasal ni sebenarnya..Bila masuk topic ini.. ade mcm2 pendapat..
Apa yang pasti.. tidak ada yang salah dalam memberikan pandangan masing2..
jadi.. sama - samalah hayati perasaan yang agung ini.

Kisah Sampingan..

A long time ago, before the world was created and humans set foot on it, God had put all the human 'qualities' in a separate room. Since all the qualities were bored they decided to play hide & seek.

'Madness' was one of the qualities and he shouted: 'I want to count, I want to count!' And since nobody was crazy enough to want to seek 'Madness', all the other qualities agreed. So 'Madness' leaned against a tree and started to count:

One, two, three...' As 'Madness' counted, the qualities went hiding. 'Treason' hid in a pile of garbage.. 'Lie ' said that it would hide under a stone, but hid at the bottom of the lake. And Madness continued to count '... seventy nine, eighty, eighty one...' By this time, all the qualities were already hidden- except 'Love '.

For stupid as 'Love” is, he could not decide where to hide.And this should not surprise us, because we all know how difficult it is to hide 'Love'.

'Madness': '...ninety five, ninety six, ninety seven...' Just when 'Madness' got to one hundred..... ....'Love' jumped into a rose bush where he hid.

And Madness turned around and shouted: 'I'm coming, I'm coming!' As Madness turned around, 'Laziness' was the first to be found, because 'Laziness' was too lazy to hide. 'Madness' searched madly and found 'Lie' at the bottom of the lake. One by one, Madness found them all - except Love. Madness was getting desperate, unable to find Love.

Envious of Love, 'Envy' whispered to 'Madness ': 'You only need to find Love, and Love is hiding in the rose bush.'

'Madness' Jumped on the rose bush and he heard loud cry. The thorns in the bush had pierced 'Loves' eyes.

Hearing the commotion God came into the room and saw what had happened. He got very angry and cursed 'Madness' and said since 'Love' has become blind because of u... ..u shall always be with him'

And so it came about that from that day on, Love is blind and is always accompanied by Madness.!


Thanks to Nurul for this story.. Beliau pernah menjadi watak Madness ketika berlakon di matrik dulu.. hehe.. well.. xnk cite panjang.. hanya nk share story tu je dulu.. Part yang lain mungkin lebih menarik.. "Single is Simple" <--- is that true?? huhu.. Akan dibincangkan..


Sekian..

Take Care..

Short DAy

Salam..
Since semalam basah kuyup sbb balik dlm hujan.. telah mendapat pengajaran..
jadi.. td pegi kelas dgn klassmate.. naik keta.. huhu.. memandangkan satu kelas je.. gi klass dan balik kelas.. Terima Kasih kepada mereka di bawah ini..
(Gambar ini dicuri dari Friendster.. hehe..)
Rakan - rakan sekelas.. dan satu group utk Hubungan Etnik..

Balik je rumah.. terus rehat2.. ptg tu gi membeli makanan di tempat yg paling dekat.. huhu..
then, lps berbuka.. (berbuka sambil tgk muvie.. cite robot..)

Menarik cite ni.. btol.. da lama xtgk.. layan balik best gak.. huhu..
Then lps makan.. solat.. aktivtiti biasa.. Tido..!! hahaha.. and now.. menaip utk update blog saya ini.. Sekian sahaja.. sesuai dgn tajuk.. perjalanan hari ini mmg agak pendek.. Esok?? Stakat ni.. agak panjang juge plan yg tlh dipikirkan..

Sekian..
Take Care..~

Wednesday, August 26, 2009

Hadiah ku Untuk mu.. Tapi di Blog ku.. Hehe..



Salam..
xtau la ape yg korang nmpak kat lukisan tu.. hehehe.. yup.. kanak2 riang melukis time bosan2 kat YM.. Ym dgn seorang kawan.. tetiba je dia wat environment ni.. so.. bosan2.. i pon lukis.. dia kate cantik.. hahahaha.. so.. since dia suke.. i save la.. just nk share je..

About that painting.. patut ade byk lagi.. tp xreti nk lukis guna mouse.. pokok kelapa.. ade one girl.. teman abg dia main lyg2.. hehehe.. tp memadai la yg tu je..

i have my moment of happiness when i draw that painting.. sbb lukis guna mouse.. and Arwah tasya pon pnah tgk.. (tp yg arwah tgk lukis tangan la..) dan dia gelak je.. huhu.. sbb tu xpnah lupe lukisan ni.. Jarang tgk dia gelak.. senyum byk la.. huhu..

So.. here goes.. the painting.. draw by Zharif Rahim.. di bantu oleh Rakan YM.. yg identity beliau dirahsiakan wat masa ni.. nk tau?? kene la sentiasa dtg blog i nih.. hahahaha..
Thanks.. for set this environment.. and bersabar melayan karenah melukis ini.. since u like it.. i let all of my frens yg dtg kat blog ni tahu.. hehehe..

Thanks again.. Take Care~

Tuesday, August 25, 2009

Maaf.. Hanya luahan.. kesan fadilat Ramadan

Salam..
Hari ni saya merindui ramai org..
Bangun pagi je da rindu someone.. mlm td xtdo..
then sahur seperti biasa di kedai naiman..
selepas sahur.. balik.. sambung kerja2 yg patut.. lps subuh.. tdo.. Bangun je teringat kat sombody.. yg satu ketika dulu akan saya call everytime bgn tdo.. huhu.. now.. Hmm.. ntah la.. xmahu jadi seperti dulu..
ABAIKAN!!

Then.. gi klass.. Ade QUIZ.. da la online.. masuk lab tgk pc dah full.. xpe la.. gi lab sebelah.. bila lecturer da dtg.. quiz pon mula.. limit time 30 minit.. lecturer tu plak duk dlm lab kami.. aduh.. apsal la dia xpegi lab sebelah.. since saya dah ade experience wat online quiz.. (da tau da lps submit kuar result trus..) so.. wat dgn kadar segera.. kalau x dia expired.. mesti ade error.. Tgh2 wat tu.. tetiba pc tu scan virus.. pastu terus restart.. TENSYEN btol!! nasib baik lecturer tu kate xpe.. masuk balik.. wat balik.. kali ni wat dlm masa 9 minit.. huhuhu.. then dgn YAKIN nya.. klik submit.. bagai nk pecah jantung aku!! 13/50 jer..!!! pergghh!! Tetiba dgr lecturer kate.. "xpe.. ade second attemp.. bole wat lg skali.." Yippy.. hahaha.. wat la lagi skali..
dlm masa 4 minit.. then klik submit.. 21/50... hahahaha.. teruk jugak!! tp lebih baik la dari yg td.. hahahaha.. syukur la.. alhamdulillah.. bulan2 pose ni xbole pikir negatif.. hehe..

Then.. lps klass.. ade meeting pkl 6..
ntah la xtau nk ckp mcm mana.. meeting xseperti yg dirancangkan apabila semua staff yg dijemput xdtg.. xpe.. saya la chairperson td.. mmg nk bincang pasal society ni pon.. pada awalnya igt nk mengamuk je.. sbb byk sgt perkara xsettle.. tp maybe sbb bulan ramadan.. tahap kesabaran menjadi lebih tinggi.. dan diuji lg sabar ini apabila tgh meeting ade je yg borak2.. saje tggu sampai sume senyap.. bincang lg skit.. stop kejap.. berbuka.. makan nasi goreng, telur mata.. kurma pon xde.. xpe la.. nk wat mcm mana.. mende free mmg serba serbi xlengkap.. syukurlah dgn ape yg ada..

Time tu.. saje nk menguji mereka2 ini..
sifat saya mmg dahulukan diorang.. biar sume dpt makanan baru i pegi ambik.. in case kalau xcukup.. i xkisah.. janji bdk2 dulu.. huhu.. then lps ambik makanan.. saje duk jauh skit.. sorang2.. pada awalnya ade la sorang dtg duk.. then.. kwn2 dia panggil.. dia pon gi sana.. sebelum pegi dia just tanya "napa duk sorang2?" hehehe.. just smile.. then.. sorang2 la mkn td.. dengan segera habiskan.. masuk balik ke tempat meeting.. Sambung balik meeting.. dgn Sharing moment.. dan hanya berkongsi pandangan tentang ape yg berlaku.. hanya luahan saja.. dari presiden kepada exco2.. feedback?? memadai.. sbb da bole agak.. x ramai sgt yg mampu respon.. pon xmengapa..
then.. meeting pon tamat..

Balik.. sorang diri mcm biasa.. isi minyak jap.. sampai umah.. internet plak xde.. Arrgghh!!! last2.. call 100.. setting punyer setting.. Thanks to boss.. berjaya online.. huhu.. then.. rehat jap.. and now.. i'm typing this post..

well..
itulah saja utk kali ini.. mereka2 yg sy bgtau sy rindu td.. adalah:
Arwah Puteri Natasya illyana..
Arwah Mama.. (Mak kepada arwah Tasya..)
kak rina (yg i cite dlm post sebelum2 ni..)
dan beberapa rakan2 MAMPAN & KPM..
xramai sorang dua je.. yg namanya wat masa ni dirahsiakan..
harap maklum..~
Wassalam..
Take Care~

Monday, August 24, 2009

Hanya selingan...

Suratan Kasih

Untuk Apakah Lagi
Sumpah dan Janji
Yang Tak Pernah Tertunai Sejak Dulu

Untuk Berapa Kali Lagi
Berperang Dengan Perasaan
Yang Membakar Keyakinanku

Apa Perlunya Cinta
Untuk Merana
Tak Pernah ku Lihat
Kesaktian dan Kekuatannya
Walau Setitik Madunya
Tak Pernah pun ku Merasakan

Salah dan Benar Di Matamu
Hanya Permainan
Kau Pemburu
Yang Mencari Mangsamu

Apakah ini Suratan
Yang Telah Pun Ditentukan
Menjelma Untuk Mendugaku

Berikan Sedikit
Kemanisan itu Pengubat Luka
Segunung Impian
Ledak Menggegarkan
Perasaan

Rakus Tersiksa dan Ranaplah Cintaku
Hingga Terlupa Bahawa Cinta
Hanyalah Perasaan
Yang Bisa Menghancurkan



Salam..
ini hanya lirik lagu.. cuma mungkin ada betulnya.. hanya sekadar berkongsi..
Biar la nk kate aku ape pon.. kate la.. i don't care..
bagi sesiapa yg terasa.. Maaflah.. mcm i ckp.. its just a lyrics..yg MUNGKIN ada betulnya..
harap maklum.. :)

Dia..


Salam..

Dia?? hmm.. Siapa Dia?? Hehe..

Her BirthDay was 23 August 1984.. So.. Wanna wish Happy Belated Birthday To U sis..


Her name?? Nur Sabrina.. Cukup la nama tu je..
Akak ni sgt rapat dgn saya time kat sekolah dulu..
always hang out together.. kat sekolah.. town... always shares stories.. problems..
kami xkisah pon org kate kami couple.. sbb kami mmg rapat time tu..

Then i go to SM teknik di rompin.. Dia.. masih di kuantan.. walaupun jauh.. i always call her.. walaupon hidup time tu sgt sengsara (sbb sekolah tu bkn baik sgt pon).. at least ade jugak teman bercerita.. i know i could rely on her.. until one day...

The day that change everything.. 26 dec 2002.. Dia.. pada masa itu student UiTm.. i don't know what i have done wrong.. until now.. i still don't know..
Suddenly.. nk gi umah dia.. since dah dekat sbb gi umah kwn.. tp dia da nk balik kampus..
i still remember that time.. i was in a bus.. going back to my home.. Then she send me a sms.. tell me.. to forget her.. just like that..
"Lupekan akak.. and please don't come to my house ever!"

We did argue.. but.. saya xbrani nk wat dia marah.. and so i do.. what ever she tells me to..
How ever.. every year.. i never forget her birthday.. normally saya wish kat HP.. now.. no dia da xde.. baru td wish kat frenster.. and i put this blog url.. hoping she would open and read this..
walaupon kwn dia kate dia da ok.. xmarah lg.. mmg dia xmarah pon.. tp pelik.. dia xplak approve frens request kat frenster.. hmm.. lgpon.. dah brape tahun xberkata2... hmm.. pnah jugak terserempak beberapa tahun dulu.. but.. keadaan da xsama.. All i can say.. i missed the time we shared together in our school.. Byk sgt nk shared dgn dia.. but.. life must go on.. Start dr itulah.. i always say sorry to all people.. esspecially girl/woman.. so that they would not leave me.. if i have done any mistakes.. at least not the way she did..

And to u sis..
i'm sorry.. if i had done anything that hurt ur feelings.. until now i don't know what it is..
and i feel kinda lonely sometimes.. hmm.. i know it have been too long.. i always know an update about u.. Tau kamu dah bertunang.. maybe da kawen agaknya.. tu i xtau la.. but.. anyway.. congratulations..

thank u.. for everything.. u made me a better person actually.. saya harap kita sama2 menuju ke arah yg lebih baik dlm hidup..

Take Care dear Sis.. Gud Luck.. and Happy BirthDay..


Sunday, August 23, 2009

Second Day..

Salam..
Well.. seperti yg anda telah lihat dlm posting yg sebelum ini..
Plan2 menarik telah dibatalkan atas kesilapan diri sendiri..
(padan muke aku!!)

Oleh yg demikian.. satu langkah drastik telah dilakukan..
setelah menyedari akan hakikat assignment itu.. maka:
1) Telah batal segala plan..
2) Memohon bantuan seseorang.. Cik Nurul.. hehehe.. thanks for the Cd..
3) melakukan research yg sepatutnya..
4) pergi ke bazar utk beli makanan dlm masa yg singkat.. Hmm.. (pada awalnya nk gi batu berendam.. tp on the way nk pegi.. tjumpa dila and kwnnyer.. tanya dia kate nk gi Bazar yg dekat ni je.. hahaha.. xtau pon ade bazar dkt ni.. bole tgk pic di bwh.. k?? so.. shopping ape yg patut dan yg xpatut gak.. pastu balik...)
5) Since nk berbuka ade lg beberapa minit.. sempat la post something dulu dlm blog.. hehe..
6) Berbuka..
7) Tido..
8) bangun dan on9..
9) Ym dan research..
10) wat tutorial dan assignment..
11) Ym lagi..
12) Ym jugak lagi.. (bila nk wat assgnment tah..)
13) Blogging.. huhu..

Well.. itulah beberapa langkah yg tlh diambil.. Gambar dibawah adalah utk renungan.. hehe..

Bazar ramadan.. xmcm bazar pon.. kedai bole bilang dgn jari.. tp dari xde langsung.. ok la ni.. hehe.. Thanks to dila.. huhu..



santapan Hari ini.. Nasi Tomato, Murtabak, Mee kari.. Air 100+..

Berbuka makan nasik..
Then mkn murtabak..
Pastu tdo.. (jelas dan nyata xgi solat terawih.. wawawa..)

bangun.. mkn mee kari.. then baru wat assignment..


So.. itu lah saje.. sekian..
Wassalam..
Take Care~

Lonely..


Hye..
Rasanya la.. ramai jugak org yg saya knal mempunyai perasaan ini..
kadang - kadang saya cuba utk menemani mereka bila mereka sunyi..
Tapi.. bila saya sunyi.. sgt jarang meminta sesiapa utk menemani diri.. maybe la ade sorang atau dua.. tp xpaksa.. mereka pon selalu bz dan ade hal masing2.. tambah plak kalau mlm2.. bila call je.. nk tdo la.. bz la.. tgk muvie la.. xsampai hati nk kaco..

is this feeling so good?? i can't answer that.. Kwn yg dtg smalam ke sini pon ada cerita yg kwn dia... (kawan saya punya kawan la kiranya..) punya la sunyi je sejak dr sekolah mcm tu.. last2 ambik keputusan utk kawen.. Mengejutkan.. huhu.. sbb utama kawen.. sbb xnk sunyi la.. hmm..
maybe.. mereka2 yg sunyi patut melakukan perkara yg sama.. hehehe.. tp biarlah masa dan keadaan itu sesuai..

About this feeling.. this lonely THING.. well.. bukan sbb xde kwn.. cuma amat sukar utk mencari teman.. (topic teman ni nanti i post..).
Teman yg bole selalu dgn kita.. biarpon jarak tu jauh.. tp kita still bole contact..
xtau la sejauh mana org yg kita kata kwn tu mampu utk membantu kita menangani kesunyian.. but for me.. i will try my best.. all of my frens know about it..
*sanngup utk habiskan masa dan xtdo hanya utk teman mereka.. (selagi mampu..)
*sanggup gi topup and call mereka2 ini.. (selagi mampu jugak..)
*sanggup utk melakukan HAMPIR apa saja..

know why?? bcoz i know.. how does it feel.. to be lonely..
its hurt.. deep down inside me.. i feel it.. always..
walaupon diluar bole tgk kita ramai kwn.. selalu hangout.. but.. the truth is.. deep down inside me.. this is how i feel..

So.. for all of my frens.. everytime when u were lonely.. u know what to do..
i will try my best.. to keep u company..
Take Care..~

PLAN Batal!!!

Salam..
Utk pengetahuan semua.. Plan hari ni terpaksa dibatalkan.. huhuhu.. dan masih belum tahu di mana mahu berbuka puasa nanti.. tambah plak seorang diri.. Kawan telah pulang.. (something like that la..) dan i'm lonely again..

Sebab utama Plan dibatalkan ialah:

Assignment 1 Database Sec..

da lama dia bg.. tp xigt ade assignment.. esok nk submit.. baru td baca soalan.. bagus x?? hahahahaha...

jadi.. sedang cuba utk menyelesaikan masalah..
Harap Maklum..

Saturday, August 22, 2009

First Day..!!

Salam..
Selamat berpuasa.. berbuka.. dan bersahur..

well.. this first day of ramadan.. well.. not much.. bgn da dkt tgh hari.. menanti sahabat baik dtg dari kl.. lps gi ambik dia kat mc..(da ptg da time tu..) terus gi baza ramadan.. ramai sgt org..
bazar pon panjang yg amat.. cuma yg peliknya.. streamyx pon ade dijual..
abg jual streamyx tu siap promote lg.. "sape cpt dia dpt.." (mcm laku sgt je..)

then lps da beli2 tu.. balik la ke rumah.. tggu maghrib.. nk dgr azan.. jauh.. xdpt dgr.. nasib baik la ade org gtau.. (tu pon sbb sms dia.. tanya da bole mkn ke blom..) huhu..

Pkl 9 lebih da bosan.. xtau nk wat ape.. jadi.. saya dgn kwn kuar..
dan aktiviti feveret kami telah berjalan dgn jayanya..
WAYANG.. tgk cite UP.. hehehe..

best cite tu.. gelak je.. action pon ade gak.. pengajaran pon ade..
saya rekemen anda sume tgk.. hehehe..
then.. lps tu.. igt nk balik umah.. tp.. gi minum2 dulu..
pkl 2 mcm tu baru balik...

pkl 4 td sahur.. kat kedai naiman.. dgt je.. xsangka dia bukak.. huhu.. and now.. i'm updating my blog.. sejurus selepas sahur.. Moga2 hari ni lebih baik dari semalam..
Amin..

Tq..



Ramai gak org..

Juadah Berbuka Hari ini..

Sementara tggu nk masuk wyg..


Tiket Hari ini..

Da kat dlm da.. hehe..



Tu lah saja utk stakat ini.. Sekian..

Plan Hari ahad: Byk gak.. dan berbuka di rumah kwn.. hehe.. :)

Friday, August 21, 2009

Selamat Berpuasa.


Salam..
Kepada semua rakan2 dan pengunjung..
saya mengucapkan selamat menyambut kedatangan bulan Ramadan.
moga kita akan berusaha memperbanyak ibadat dengan segala kelebihan yg diberikan.

kadangkala kita diuji dengan pelbagai masalah dan dugaan.
ingatlah.. segala ujian dan dugaan itu adalah untuk kita memperbaiki diri..
menjadi lebih kuat demi menjalani masa depan.
Hari ni.. Saya diberikan satu dugaan.. Sakit yg agak berpanjangan sejak dari awal pagi.. huhu..
sebelum menjelang ramadan plak tu..
Alhamdulillah.. berkat kesabaran.. dan usaha (mkn ubt) maka masalah itu semakin kurang.

Rakan2 sekalian.. Sejak dari semalam saya menerima byk sms mengucapkan selamat menyambut ramadan.. Terima kasih kepada mereka yg memberikan sms tersebut..
Maaf.. xdpt nk reply sgt.. tp saya sentiasa mendoakan kita sama2 akan terus berusaha utk yg terbaik di bulan yg berkat ini..

Akhir kata.. Bersama - samalah kita membuat amal kebajikan..

Take Care.. ~





P/s: Got sms.. from someone.. she said.. she SUDDENLY missed me.. but i just say TQ..
Sorry 4 that.. i have reason why i just said that.. even the truth is.. i missed her too..



Thursday, August 20, 2009

Long Day.. Tired as usual..

Salam.. Hello All..
what happen today?? hehehe..

First.. i have finished my job.. given by the GPMS.. look down..














i have sent this 2 design.. salah satu dr design ini telah di print..
Then.. as usual.. go to class.. Hubungan Etnik.. and today topic is.. Politik!! huhuhu..
just love to hear.. not talk about it..
habis class.. balik.. mls nk merayau.. sampai umah.. tdo jap.. (main farmville dulu)..
then dah dekat malam.. Ym.. mcm biasa..
pkl 7.45 gerak ke DT.. Ade perjumpaan kelab penyayang..
dah la kene bwk speaker.. hmm.. xpe la.. bwk je la..
then.. sampai2.. tgk ramai wanita2 je yg dtg.. well.. nama pon kelab penyayang..
huhu.. pasang speaker.. lepak kat luar..
then.. program pon mula.. just ucapan dr presiden..
pastu sesi perkenalan exco..
when my time has come.. i ask the audience.. brape ramai bdk ftmk.. dgr mcm x ramai..
tp bila tgk borang.. majoriti bdk ftmk.. huhu.. guess they already know me..
habis tu.. sesi tgk video.. ade 2 video.. xtau la mcm mana bole jd dua.. huhu..

habis je sume.. balik!! tp sebelum tu.. dapat makanan.. huhu
makan la lagi.. byk plak tu.. sorang bole ambik 2-3 bungkus.. byk sgt..
(dlm erti kata lain.. program kurang mendapat sambutan dan tdk mencapai target..hehe)
da selesai mkn.. balik la.. beriringan dgn saudara iman..

pastu terasa mcm bosan plak balik.. (tp balik jugak.. letak brg..) ajak iman gi kat area umah.. lps letak barang.. kuar balik smule.. naik moto iman.. aku mls bwk moto.. huhu..
cadangan pertama.. pegi MBO.. tgk wyg.. sampai je melaka mall.. masuk dlm lif..
tekan2.. lif xnaik.. (nk naik ape.. pintu pon xtutup..)
sekali lif da off da..
naik la tangga... sampai je kat atas..
pak guard halau.. "da tutup da.."
dgr je ayat tu.. kami pon turun la.. dah la kat tangga yg sempit tu ade satu family ni..
salah sorang girl tu.. pakai kasut camana tah.. takut sgt turun tangga.. slow giler!! tensen tgk..
terpaksa la follow.. (mcm dlm kete.. duk blakang kete slow.. tp double line.. xleh potong) huhuhu..

then.. lps da trun.. xpuas ati.. nk tgk wyg gak.. sebelum pegi.. call member umah.. daus.. tanya daus.. last movie kat GSC pkl bape.. dia kate pkl 12.30 ade.. kami pon pegi la..
sesampainya disana.. mintak si iman beli tiket..
sementara tggu tu.. i prasan satu team tu.. pompuan.. hmm.. bdk satu kampus rupanya..
igt lg YM dgn sorang tu..
"da lama xnmpak u dgn iman.."
now u've seen us!!
hmm.. then.. tgk2 iman beli cite G.i Joe.. kali ketiga dia tgk cite tu.. kali kedua saya tgk cite tu..
never mind.. xkisah pon.. (walaupon byk lg cite best..)

sementara tggu nk pkl 12.30.. kami gi minum kat subaidah..
then.. gi tgk wyg..
habis je.. trus balik.. and now.. here i am.. uploading this images..




lps kuar lif.. agak gelap la..

lihatlah.. dibawah dataran pahlawan.. on the way gi kat moto..

So.. itulah saja cerita utk hari ni.. cuma ade beberapa perkara yg senantiasa difikirkan dalam beberapa hari ni.. akan di post sebentar lg.. hehe..

Take care.. salam..





Wednesday, August 19, 2009

sayang islam.. bacalah..

Salam..
Msg ni saya dapat dari rakan2 saya.. jd utk makluman.. sy post disini.. harap kita ambil iktibar..

"Semalam. siaran RTM di Negeri Pahang. tergempar ramai orang terdengar bunyi dentuman yang sangat kuat di susuli gempa bumi selama 3 minit, mungkin ini tanda2nya. kpd semua yg bergelar muslim,hari nie pakar meteorologi bhgn bunyi dr Rusia m'dapati sesuatu bunyi ganjil spt ngauman raksasa dr bwh mantel bumi. menurut para ulama kemungkinan besar itu ialah suara Dajjal y b'usaha utk naik ke muka bumi. oleh itu,kte disuruh sentiasa x berhenti azan dan solat,sebarkn kpd umat ISLAM yg lain. Amanah!! Wallahualam. "

[Apa yg kita bole fikirkan.. mungkin perkara ini betul.. mungkin juga tidak.. tapi.. kita xbole ambik mudah.. kalau mende ni xbtol.. xpe.. insyaAllah kita selamat.. tp.. kalau perkara ni btol?? mcm mana?? atas langkah berjaga2.. marilah kita semua bertindak]

Friend Forever?? i Missed U..

Salam..
U see.. in My life, there are a lot of people come and go..
for me.. sometimes its great.. to know such person..
but.. sometimes.. it shows i have become lonely..
i always appreciate my frens and family.. i always called them and hang out with them..
bcoz of that memory.. it always makes me missed them so much..
it is a lot easier if they are still alive..
i could just called and say that i missed them..

but what if the person is not here in our world anymore..
all i can do.. is to pray and wish for their best. But that is something that could make me happy every time i missed them bcoz we have our time together and thats a happy memory..

in other story.. what if i missed someone.. who were still living in this world but hard to say it to them.. for example.. someone that mad at me.. someone that seems to be so far..
someone that i have crushed for her before and now with some other guy.. someone that running away from me.. someone who suddenly choose to be silence..



i dont know this phrase still exist or not.. "Friends Forever"... it have a lot of meanings..
i don't think many would agree.. but i think it happen only with certain people.. not every friends in the world..

and me??

Right now.. i really missed someone.. and i don't know what to do..
if only she read this.. i hope.. u could tell me.. that u missed me too..

Take Care~

Tuesday, August 18, 2009

Hari2 Nk update blog...

Salam..

penat sebenarnya blogging ni ek.. huhu..
kadang2 rasa mcm byk nk cite.. tp bila da klik "edit post"
xtau nk taip ape plak..

dlm fikiran byk nk cite perkara2 lepas.. does it really important??
xtau la.. mungkin penting.. sbb nk kaji sejarah2 silam which i have a lot of sad memory..
anyway.. jgn fokus pada perkataan "sad" tu ek.. yg tu.. biar saya sorang je tanggung..

confiusing.. tired.. sick..
thats the mood i'm having right now..
just nk gtau tu je..
kalau nk tau lebih lanjut..
add me kat YM
zharif_rahim@yahoo.com

Salam..
Al-fatihah wat Arwah Mama saya (mak angkat)..



Ficts


Salam..

FICTS atau nama penuhnya Faculty Information Communication Technology Student Society ialah satu persatuan pelajar fakulti teknologi maklumat di UTeM. Me as the president of this society is trying my best to maintain all the work and responsibility. What i wanted to share here is a few things about us.

FICTS sesi kali ini telah dilantik secara rasmi pada Feb 2009. Hanya 5 org jawatankuasa tertinggi sahaja yg dilantik. Just in 1 week, kami telah berjaya mengadakan temuduga untuk melantik exco2 ficts yang lain menjadikan kami 21 tenaga kerja sepenuhnya. Our FIRST Meeting is a few days after the interview session. All of my team members telah memberikan kerjasama yg sgt baik. Ini dapat ditunjukkan dengan program pertama anjuran kami hanya 3 mggu selepas meeting tersebut.

ICT explorace 2009 bertempat di Penjara Agro, Dusun Dato' Murad. bukan mudah first program wat kat luar. Sambutan yang sgt baik.. cuma xdinafikan byk kekurangan yang ada. byk juga komen yg telah diberikan.. walaubagaimanapon kami menyambut baik semua teguran.

Pada hujung semester lepas, xbyk program yang ada kerana sudah hampir dgn final exam.
Di semester ini, awal semester kami telah bekerja sewaktu minggu haluan siswa (MHS) iaitu kami telah diarahkan utk membuka booth/pameran sewaktu MHS berlangsung. Beberapa exco telah terlibat untuk memberikan pendedahan awal kpd para pelajar. Dan kemudiannya, selang beberapa hari, kami diberi peluang oleh pihak fakulti untuk bersama2 dgn para mahasiswa baru selama 3 jam. di dalam pertemuan tersebut sy telah memberikan sedikat makluman ringkas berkenaan ficts dan ftmk. kami kemudian telah membuat satu sesi tempahan baju bengkel dan t-shirt utk para pelajar. Selang beberapa minggu, kami telah ditugaskan utk menjadi urusetia program Kecemerlangan pelajar di RSG Training center. satu program yang sgt baik serta byk aktiviti indoor dan outdoor. selang seminggu selepas itu, kami telah mengadakan satu bengkel portfolio kreatif multimedia khas utk pelajar multimedia. satu program yang dikendalikan oleh FICTS sendiri dengan bantuan penasihat kami. selepas program tersebut, baru2 ni terdapat satu lg program iaitu, program kecemrlangan pelajar baru yang mengumpulkan plajar thn 1 bertempat di fakulti selama 3 hari 2 mlm.

Dengan aktiviti2 tersebut, saya merasakan bahawa exco2 saya telah melakukan yang termampu (bukan yg terbaik). there is a lot more to do..

bukan semuanya perkara baik.. ada juga beberapa masalah2.. kalau x xde la saya dpt high blood pressure.. huhu..

Ficts pada awalnya telah diberi office yang sgt besar. sama besar dgn bilik ketua jabatan. in fact, mmg sebelah ketua jabatan pon.. tp atas dasar mengganggu privacy dan maklumat confidential.. kami telah ditukarkan ke bilik baru.. for u guys yg xtau lg bilik ficts kat mana.. ialah di depan studio ftmk, tgkat 2, dia area makmal FKM.

Bilik FICTS yg baru..

Inside The room.. memadai la.. dari xde langsung.. huhu.. :(

byk lagi masalah2 yg berlaku, cuma apa yg nk dibangkitkan ialah kemana perginya sokongan pelajar?? kadang2 saya tidak paham.. mereka lebih byk mengecam dan suke mancari salah.. saya mengaku yg kami pon byk wat salah.. instead of point out people mistakes, knape x tegur dan bantu mendapatkan jalan penyelesaian. Bukan kami yang tentukan dasar2 serta keputusan. kami hanya membantu.

i did say this to them (kat frenster).. bila masalah timbul, kami seolah2 dianggap seperti pekerja.. yang mana menjawat jawatan ni membebaskan kami dari melakukan sebarang kerja2 seorang pelajar dan fokus kepada FICTS.. jawapannya TIDAK!

1) kami juga manusia sama seperti org lain, ada tanggungjawab selaku manusia (atau muslim)
2) kami juga pelajar, yg penuh dgn kuliah, assignment, project, kuiz, ade gak klass kat FKE, FKEKK.
3) kami tidak diberi gaji. (lillahitaala je..) wat kerje atas dasar tanggungjawab.
4) sebaliknya, kami sama seperti student lain, cuma kami kurangkan masa yang lain utk melakukan kerja2 seperti ini.

tatkala anda makan di kafe dlm lunch break 1 p.m - 2 p.m kami ada di bilik ficts, tatkala kamu sibuk dgn tugasan kamu.. kami pon sibuk dgn tugasan kami cuma dlm kepala otak kami, byk nk kene pikir (program lg.. masalah student lg..) tatkala kamu kadang2 enjoy dgn kwn2.. kami mungkin tgh meeting.. tgh ikut program.. tgh organize program.. atau wat paperwork.. tetapi kami tidak marah kepada anda yang kurang memberikan kerjasama kepada kami.. sebaliknya itulah cabaran yg kami terpaksa hadapi.

Apa yg saya harapkan ialah penglibatan yg lebih baik.. demi kita bersama. penyampaian maklumat yg lebih berkesan.. kami sedia membantu anda.. only if u let us..

sekian..

Monday, August 17, 2009

Last Weekend!!


14 & 15 Ogos 2009
The Zon Park Hotel

Salam semua. Since ade beberapa org nk tgk ape yg aku buat.. dan dia nk tgk blog ni cite something yang mcm org lain.. (walaupon aku nk lain sebenarnya..) so.. i start with my last weekend.. Setelah penat dgn kelas dan beberapa meeting, Aku telah dipanggil untuk ke satu seminar/forum yang dianjurkan oleh satu badan kerajaan.

Something that makes me shocked for a while is that i'm living in a suite all by my self... just me alone.. syok gile.. suite yg agak besar itu dihuni oleh aku seorang diri.. huhuhu.. and its FREE of coz.. Forum bermula pada 14 ogos di sebelah malam.. cite pasal ekonomi negara.. bla bla bla.. dan bersama aku ketika itu juga.. is my TNC Dato' Prof. Abu Bakar..

The next day, sabtu.. awal gile aku bgn.. sbb lapar.. nk breakfast.. pkl 7.00 da terpacak kat tempat mkn.. hahahaha.. pkl 7.15 da bole mkn.. so, aku mkn la.. byk gak.. nasik goreng.. cornflakes.. cococrunch.. honeystar.. roti.. with orenge juice.. da kenyang.. aku pon naik bilik.. pkl 7.45.. start program pkl 9.. so, aku tgk tv.. since dlm bilik pon ade tv.. aku tgk tv sambil baring kat katil.. well.. rasanya mesti korang da bole agak.. MESTI la aku tertido.. huhuhu.. pkl 10.30 baru masuk dewan forum tu.. sampai pkl 11.. program break jap.. makan sandwich.. bestt oo.. sedap2.. then.. sambung balik.. tp xlama.. 12.45 da habis.. pegi lunch plak.. da la aku sorang2 diri org muda kat situ.. yg dtg majoriti pangkat dato'2.. aduh.. terpaksa la join ade satu brader ni aku knal.. join dia.. pastu ade plak sorang dato' ni.. dgn pengiring dia join kami.. ckp plak hal politik.. hmm.. mmg la aku kadang2 suke gak.. cuma kali ni.. mcm deep sgt.. xtau nk ckp pe.. nyampuk2 skit je la.. time tu igt la pesan mak.. "kalau org tua2 ckp jgn nyampuk"... huhu.. so, aku diam je la.. mkn lg bgs.. kenyang pon kenyang.. hahahaha..

Habis lunch.. check out.. program pon habis.. aku pon gi la jalan. (xde arah tujuan lg time tu..) then msg member aku.. yassir.. as usual.. nk jumpa mamat tu kene gi stesen ukm.. maka naik la lrt ke KLCC... then naik KTM ke ukm.. sampai je.. dia ambik aku.. merempit la kejap.. since dia xmkn lg.. dan aku tetiba da lapar balik.. dia bwk gi mkn kat bangi.. D'limau nipis nama kedai.. best2.. Minum air D'limau nipis special.. nk tgk?? ni ha.. ade jelly.. ade ice cream.. best2..



Then lps mkn.. kami pergi ke tempat biasa.. The mines.. tu je yg dekat.. huhu.. sampai2 terus gi tgk wyg.. cite Alien in the attic.. klaka gile cite tu.. lps tgk wyg.. jalan2 jap.. makan A&W.. da lama xmkn situ.. tp xbest sgt.. huhu.. then lps tu.. kami jalan2 skit je.. then balik.. aku balik umah uncle aku.. kat Bandar Tun hussien Onn.. balik.. tgk tv jap.. then tdo.. da mls da nk online ke ape2 ke.. hmm..

Sunday.. bgn2.. mandi.. pkl 9.40 kuar.. breakfast.. then uncle hantar sampai stesen lrt.. aku pon gi pudu.. beli tiket bas.. balik!! malas nk merayau.. sampai MC.. naik bas tuah.. balik umah.. settle.. !! xde ape sgt nk cite.. kecuali aku update blog ni.. letak counter.. tu yg nmpak baru 1 je visit tu.. huhuhu..

So.. thats all.. tu je la yg jd weekend lps.. aku da bold nama2 perkara yg aku kira aku rekemen la kat korang.. hehehe.. until next tyme.. Take care..

Thursday, August 13, 2009

Kesedaran buat kaum wanita

Salam.

Saya sentiasa berkongsi pengalaman dan pendapat dengan rakan2 wanita. Ada sesekali kami membincangkan isu - isu sensitif seperti soal kehormatan wanita dan yang seumpama dengannya.

Bagi lelaki, Ya... sangat2 berminat dengan topik ini. Tetapi bukan sebab kepuasan yang saya mahu ketengahkan. Saya juga mempunyai adik perempuan, sepupu2, saudara mara dan rakan2. Setelah berbincang dan pengalaman saya mengikuti beberapa program khas, saya mendapati bahawa masyarakat kita kurang didedahkan dengan faktor2 keselamatan diri.

Mungkin tidak menjadi masalah bg mereka yang mempelajari ilmu mempertahankan diri, tetapi bagaimana pula yang tidak?? Mungkin ada beberapa tips untuk anda apabila berdepan dengan situasi ini, iaitu apabila anda diserang dan hendak dirogol.

Tips:

1) Pastikan terdapat beberapa barang2 keselamatan. (semburan minyak wangi pon bole..) yang diletakkan di tempat yang mudah dicapai.

2) Pakai pakaian yang tidak memberansangkan keinginan seks orang lain. (i think u know what i mean..)

3) Gunakan jalan yang ada ramai org. (jgn jalan dlm utan.. Ade lg ke org duk dlm utan skang??)

4) Jika boleh, berjalan dalam kumpulan.

sebentar td adalah tips pencegahan awal. Sekiranya berlaku juga insiden yang x diingini. Sewaktu anda diserang berikut adalah langkah akhir.

1) Apabila hendak diserang. Lari dan jerit..!!

2) Sekiranya tiada siapa membantu.. lari lagi..!!

3) kalau ditangkap juga. Sentiasa ingat dalam minda anda muka penjenayah (in case nk wat report polis). tp langkah ni xpenting sgt la.. sebaliknya semasa lari kluarkan semburan yang bole memedihkan mata a.k.a minyak wangi.

4) Cuba masukkan tangan anda kedalam mulut ANDA dan cuba untuk MUNTAH. ini akan mengakibatkan selera perogol berkenaan semakin loya. Kalau bole muntah kat muka dia pon ok.

5) Jika tidak berkesan, dan anda semakin tidak berdaya. langkah terakhir yang mampu anda lakukan ialah KENCING & BERAK di tempat kejadian.

*Anda mungkin ketawa, tetapi kalau langkah ini dapat menyelamatkan maruah anda dan masa depan anda, jangan teragak - agak untuk melakukannya. Mungkin sesetengah dari anda akan berasa malu.. tapi adakah anda sanggup hilang mahkota & maruah anda semata2 ingin menjaga malu dikalangan jiran2 dan rakan?? fikir2kan la...

Ini hanya beberapa langkah saja untuk dikongsi bersama. sekian..

Wednesday, August 12, 2009

Kesedaran Buat Anda.

Petikan dari Email yang telah saya dapat dari
Biro Siswa GPMS Kebangsaan.

H1N1 konspirasi kapitalis buat duit
Hishamuddin Rais, Ogos 12, 09
5:29pm

Saya selalu mendengar cerita bagaimana di beberapa selekoh di lorong-lorong motosikal, akan ada paku-paku tajam ditaburkan. Ia bertujuan membocorkan tayar.

Tidak berapa jauh dari tempat paku itu, ada pula iklan "tukar tiub".

Saya juga diberitahu oleh kawan baik saya bahawa di jalan menuruni terowong lebuh raya Karak sering ditaburkan minyak. Pernah sekali keretanya tergelincir.

Tidak jauh dari terowong ini, ada lori tarik kereta menunggu.

Cerita ini contoh taktik untuk menjalankan perniagaan - cara mencari pelanggan. Dalam dunia perniagaan, rukun imannya ialah keuntungan. Semua peniaga ingin mendapat untung.

Lebih banyak untung, lebih cepat jadi kaya.

Hari ini kita semua tahu bagaimana seramai 44 orang telah ditewaskan oleh virus selesema A (H1N1). Wabak ini sedang menular bukan sahaja di negara kita, malah di seluruh dunia.

Apa sebenarnya semua fenomena ini?

Pada 1963, satu persidangaan diadakan di Iron Mountains, tidak jauh dari Hudson New York. Ketika ini Amerika Syarikat sedang bertarung di Vietnam, Laos dan Kemboja.

Persidangan para pemikir ini untuk membuat dasar bagi pihak kuasa imperial Amerika Syarikat. Pemikir-pemikir ini ingin mencari jalan bagaimana sistem ekonomi kapitalis dunia ini dapat diteruskan tanpa berlaku peperangan.

Laporan dari Iron Mountains telah mengajukan:

- Pertambahan penduduk di bumi akan membawa laba kepada kaum korporat,
- Perang wajib berlaku untuk tujuan ekonomi, politik dan perkembangan sosial,
- Melahirkan musuh sebagai strategi politik.

Dari sinilah lahir keinginan untuk mengawal genetik dan pembunuhan besar-besaran dalam usaha untuk mengawal manusia bagi memastikan keuntungan terus dapat dikaut oleh kaum kapitalis.

Di sini juga bermulanya apa yang akan kita kenali sebagai keganasan biologi – bioterrorism. Teknologi hayat akan digunakan sebagai senjata untuk mengawal umat manusia.

Pada 1970 telah keluar satu memo, National Security Memo No: 200. Memo ini ditulis oleh Henry Kessinger yang menimbulkan bagaimana wajib dikawal ledakan penduduk yang semakin bertambah dalam dunia hari ini.

Memo No: 200 ini mencadangkan agar dijalankan usaha untuk mengurangkan penduduk dunia.

Petikan sebahagian kandungan memo tulisan Kessinger:

"There is a major risk severe damage to world economy, political and ecological syatem begin to fail to our humanitarian values. The urban slums dwellers (though apprently not recent migrants) may serve as a volatile, violent force which threatened political stability.

International relation - population factors are crucial in and after determinants of violent conflicts in developing areas. There is no single approach which will solve the population problem.

The complex social and economic factors involved call for comprehensive strategy… At the same time action and program must be tailored to specific countries and group."

Dalam bahasa mudah, Kessinger melihat manusia miskin – penduduk miskin kota - sebagai sampah dan perlu dikawal dan dibersihkan. Ia samalah dengar dasar 'setinggan sifar' yang selalu diuar-uarkan dalam negara kita ini.

Justeru, hari ini ada berpuluh-puluh lembaga, badan dan makmal sedang membuat kajian biologi. Ada yang bergantung rapat dengan universiti. Ada yang berkait rapat dengan kaji selidik tentera. Ada yang diwujudkan oleh syarikat pembuat ubat.

Malah semua makmal penyelidikan ini kait-mengait antara satu sama lain. Lembaga-lembaga ini semuanya mendapat dana daripada syarikat pembuat ubatan-ubatan dan mendapat kontrak daripada Jabataban Pertahanan Amerika Syarikat.

Semua lembaga dan makmal ini adalah lembaga kapitalis. Tujuan penyelidikan ilmiah mereka untuk membuat keuntungan maksimum. Ilmu pengetahuan mereka bukan digunakan untuk kesejahteraan umat manusia tetapi untuk mencari jalan agar perniagaan mendapat untung besar.

Syarikat ubat-ubatan bernabikan keuntungan. Lagi ramai yang sakit, lagi baik untuk ubat dijual. Kesihatan ialah perniagaan – inilah dasar kaum kapitalis.

Justeru, jangan terperanjat jika saya nyatakan bahawa virus AIDS, HIV, Ebola semuanya lahir dari bilik makmal.

Seperti memerangkap Mat Rempit agar tayar motosikalnya bocor, begitu jugalah kajian biologi di bilik-bilik makmal yang sedang dilakukan oleh kaum kapitalis ini.

Kaum kapitalis multinasional ini ingin memerangkap – bukan dengan menjual tiub. Mereka melepaskan virus-virus ini dengan dua tujuan:

1 – mengurangkan penduduk dunia, dan
2 – menjual ubatan.

Tidak masuk akal? Ia hanya teori konspirasi? Ia pandangan gila Hishamuddin Rais? Sabar dahulu.

Cuba fikirkan pula bagaimana depleted uranium (DU) sedang digunakan dalam perang di Iraq dan Afghanistan. Peluru-peluru baru yang dibuat oleh syarikat persenjataan menggunakan DU dalam peluru yang dapat meledakkan apa sahaja – dari kereta perisai hingga ke tembok-tembok tebal.

DU ini, daripada apa yang diheboh-hebohkan, adalah uranium yang telah mandul kuasanya. Justeru tidak berbahaya kepada manusia. Kenyataan ini bohong!

Kajian demi kajian telah dijalankan yang menunjukkan DU ini masih membawa padah dan malapetaka yang maha hebat kepada umat manusia.

DU akan melahirkan barah. Anak-anak yang baru lahir di Iraq dan Afghanistan – apabila ibu atau ayahnya telah terhidu DU – akan lahir bukan seperti bayi.

Ada yang berkepala besar. Ada yang bermata satu. Ada yang bengkang-bengkok. Bayi-bayi ini gergasi cacat yang dimunculkan oleh teknologi kaum imperial Anglo-Amerika.

Tujuan penggunaan DU ini cukup jelas. Penduduk akan berkurangan. Yang hidup akan terus-menerus memerlukan ubatan – ertinya mereka akan terus membeli ubat.

Ini pandangan karut daripada Hishamuddin Rais? Kerana DU juga terkena kepada tentera mereka juga. Betul.

Memang betul ada beribu-ribu tentera British dan soldadu Amerika yang telah mengambil bahagian dalam perang Desert Storm dan sedang menghadapi apa yang dipanggil Gulf Syndrom.

Ia adalah penyakit baru - pengidapnya akan mati perlahan-lahan. Pada akhir 1980-an, para veteran Desert Storm di United Kingdom menuntut agar Golf Syndrom ditakrif sebagai penyakit.

Permintaan ini telah ditolak oleh kerajaan. Kerajaan menafikan wujudnya penyakit ini.

Para veteran – satu demi satu mati. Anak-anak mereka yang baru lahir ramai yang cacat sama seperti yang terjadi di Iraq dan Afghanistan.

Jangan hairan, kaum kapitalis memang tidak berhati perut. Apa yang penting, keuntungan besar. Dan ini juga selari dengan dasar yang telah dibincangkan di Iron Mountains.

Ia juga dasar yang sedang dijalankan mengikut Memo No: 200 yang disarankan oleh Kessinger.

Umat manusia perlu dikurangkan dalam dunia ini agar mereka yang kaya terjamin kesempurnaan hidup mereka - samalah seperti mengawal penduduk Kampung Kerinchi daripada berpindah ke Country Height atau menggodam setinggan di Kampung Berembang atau Buah Pala agar mereka tidak berani membuat rumah di Bukit Tunku.

Juga, hampir kesemua soldadu yang berperang itu adalah anak-anak kelas bawahan. Mereka ini, seperti kata Kessinger, sampah yang akan membawa masalah.

Soldadu Amerika hampir 80 peratus berkulit hitam dan Latino. Menghantar mereka ke medan perang cara terbaik untuk mengurangkan jumlah mereka.

Anak-anak orang kaya tidak akan masuk menjadi tentera. Malah George W Bush sendiri telah mengelak daripada pergi menyertai Perang Vietnam.

Apabila saya membaca, mengkaji dan meneliti dokumen yang "dibebaskan" atau yang telah dibocorkan, maka ternyata virus terbaru A (H1N1) ini juga telah menetas dari bilik makmal.

Dasar pengurangan umat manusia di bumi ini sedang berjalan dengan baik. H1N1 ini adalah sebahagian dari strategi itu.

Jika kurang yakin tentang apa yang saya cuba nyatakan di sini – atau menganggap ia hanya teori konspirasi – sila cari dan baca.

Ada berjuta-juta bahan kajian ilmiah dan tulisan-tulisan para penyelidik yang menimbulkan isu ini. Semua ini amat senang untuk ditemui dalam internet.

Pada ketika ini, tela diheboh-hebohkan tentang satu vaksin yang akan muncul untuk melawan H1N1. Ia juga pengiklanan besar dari kaum kapitalis.

Untuk sementara waktu kita diberitahu bahawa vaksin ini masih dalam kajian.

Bayangkan, mula-mulanya kita ditakut-takutkan. Kemudian kita diberitahu jangan takut, ada jalan selamat. Tetapi jalan selamat ini wajib dibayar. Cukup senang untuk memerangkap.

Sama seperti menabur paku di jalan raya untuk membocorkan tayar motosikal Mat Rempit. Beginilah sifat kapitalis. Beginilah cara kaum kapitalis membuat untung.

Dalam sistem ekonomi sosialis - ubatan adalah untuk kesihatan, bukan untuk keuntungan. Dalam sistem ekonomi sosialis, hospital milik rakyat, bukan untuk diswastakan.

Dalam ekonomi sosialis, perubatan untuk semua dan bukan untuk yang kaya.

Dalam sistem masyarakat sosialis, umat manusia penjana tamadun, bukan sampah yang perlu dihapuskan. Fikrah manusia digunakan untuk kebaikan, bukan untuk keuntungan.

Sunday, August 9, 2009

Profile



Name: Mohd Zharif A. RAhim

Born in KL.. 22 Sept 1985 (24 Tahun da??) and still single.. tu yg penting.. hakhak.. what else about me? school?? SK Kg. Batu, Jalan ipoh Kuala Lumpur, SK Batu 3 Kuantan, SMK Tengku Panglima Perang Tengku Muhammad, Kuantan, SM Teknik Sultan Ahmad Shah Rompin. Then lps SPM, Mara Professional college Indera Mahkota. Now, Universiti Teknikal Malaysia Melaka.

Who am I?? Just simple person, with complicated things to think about..

For ur info this is who i am since high school:

SMKTPPTM: Pengawas sekolah je..

SMT Sultan Ahmad Shah: Student Biasa Je..

Mara Professional College Indera Mahkota:
Student ( Higher National Diploma Business Information technology)
Fasilitator Orentasi (Every Semester)
Jawatankuasa Kelab ARTEC
Jawatankuasa Kelab HND
Majlis Perwakilan Pelajar (Exco Tugas Khas - 2005), (Timb YDP MPP - 2006).
Wakil Khas KPM merangkap Exco Kebudayaan Sekretariat Majlis Mahasiswa Anak Pahang(2004 &2005).
Wakil Khas KPM merangkap Presiden Sekretariat Majlis Mahasiswa Anak Pahang (2005 & 2006)
Penasihat Gabungan pelajar melayu Semenanjung KPMIM (2007-sekarang)

Universiti Teknikal Malaysia Melaka:
Naib S/U Kelab Penyayang UTeM (2007/2008)
Exco Perhubungan Korporat Persatuan mahaiswa Fakulti Teknologi Maklumat & komunikasi (2008)
Exco Kebajikan Jawatankuasa Kolej Kediaman (JAKSIS) MURNI.
Exco Perhubungan Korporat Kelab Penyayang (2009)
Presiden Persatuan mahaiswa Fakulti Teknologi Maklumat & komunikasi (2009)
Ketua Penerangan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung Caw UTeM (2009)
Setiausaha GPMS Caw Ayer Keroh, Melaka. (2008 - sekarang)
Setiausaha Majlis Mahasiswa Anak Pahang (MAMPAN)
Aktivis GPMS Negeri Pahang.

Other Thing that i could tell u about me..
Love to travel alone or with a certain people. Love to eat, and talk. Like to share knowledge with people and mostly frens.

For now, i rasa da cukup la tu. if u always follow my blog, u will know what kind of person i am.

tq..